► Καβουσανός  Εμμανουήλ

Ο Εμμανουήλ Γ. Καβουσανός είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έλαβε Πτυχίο και Μάστερς Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Κολλέγιο Queen Mary και Κολλέγιο Birkbeck, αντίστοιχα) και διδακτορικό από το Cass Business School του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου. Είναι Διευθυντής, από την ίδρυσή του, του αγγλόφωνου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνούς Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης του ΟΠΑ, ενώ έχει διατελέσει για 5 έτη Διευθυντής του ΠΜΣ και Διδακτορικών Σπουδών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΟΠΑ από την ίδρυσή του, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΜΣ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και του Athens MBA, Επιστημονικός Υπεύθυνος στη Θεματική Ενότητα Χρηματοοικονομική Διοίκηση και στις Ποσοτικές Μεθόδους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στο ΠΜΣ στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Στο Cass ίδρυσε το ΠΜΣ (MSc) σε 'Εμπόριο, Μεταφορές και Χρηματοοικονομική', του οποίου διετέλεσε Διευθυντής, μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα. Είναι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος (ΕΝΟΕ), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών, επιτροπών κρίσης επιστημονικών και επαγγελματικών βραβείων. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων  για την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ως σύμβουλος σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Η διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνει διδασκαλία σε προπτυχιακό (BSc, BA) και μεταπτυχιακό (MSc, MBA, PhD) επίπεδο. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας και έχει εμπειρία στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών. Κέρδισε το βραβείο διδασκαλίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Σίτυ και του ΟΠΑ για διδασκαλία σε ΠΜΣ, ενώ έχει λάβει μια σειρά από διακρίσεις και υποτροφίες, μεταξύ των οποίων το Hanjin prize για την καλύτερη μελέτη διεθνούς συνεδρίου και από το ίδρυμα Προποντίς για μεταδιδακτορική έρευνα.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών στους τομείς των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων, Επενδύσεων, Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης, Ναυτιλιακών, Χρηματοοικονομικής των Επιχειρήσεων και Εφαρμοσμένης Οικονομικής, σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια σε χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αυστραλίας, έχει κερδίσει βραβεία για την ποιότητά του, ενώ οι αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του από άλλους ερευνητές ανέρχονται σε χιλιάδες. Έχει οργανώσει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει διατελέσει επιστημονικός κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, και είναι μέλος της επιτροπής σύνταξης διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη της επιστημονικής περιοχής της ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνων στη ναυτιλία και είναι συν-συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων: 'The International Handbook of Shipping Finance', 'Derivatives and Risk Management in Shipping', 'Theory and Practice of Shipping Freight Derivatives', 'Risk and return in transportation and other US and global industries'.

 

  • Εφαρμογές Μαθηματικού Λογισμού σε Επιχειρησιακά Οικονομικά Προβλήματα  (Δ΄ Έκδοση)