Τσεκούρας Γιάννης

Ο Γιάννης Τσεκούρας (γεν. 1937), Καθηγητής και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και πρώην μέλος του Κοινοβουλίου, είναι οικονομολόγος. Η εναίσιμος επί διδακτορία διατριβή του στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας είχε τον τίτλο Οικονομική Ανάπτυξη και Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Ελληνική Οικονομία (με τον διάσημο καθηγητή G. Bombach, 1971). Tο 1971-74 υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος για τον προγραμματισμό της οικονομικής ανάπτυξης στο Yπουργείο Οικονομικών του Καντονίου της Βασιλείας-χώρας. Το 1977 εκλέχθηκε στην έδρα της Θεωρητικής Πολιτικής Οικονομίας στην Ανωτάτη Βιομηχανική Θεσσαλονίκης, το μετέπειτα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, του οποίου και χρημάτισε Πρύτανης την περίοδο 1991-97. Από το 1998 έως σήμερα είναι εκλεγμένος Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων της Ν.Α. Ευρώπης (ASECU).

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία και άρθρα αναφερόμενα, μεταξύ άλλων, σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης· περιφερειακής αποκέντρωσης και απασχόλησης· προγνώσεων πληθυσμού και θέσεων εργασίας· παγκοσμιοποίησης· ηθικής του καπιταλιστικού συστήματος· οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης. Η αμεσότερη συμμετοχή του στα κοινά χρονολογείται από τα έτη 1967-74, όταν συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τις γραμμές του (Εθνικού Συμβουλίου) του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

Tο 1974 -77 υπήρξε συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, και μέχρι το τέλος του 1976 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Το 2000 εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ Βουλευτής Πρέβεζας και διετέλεσε επί τετραετία Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

 

    • Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία (Z΄ Έκδοση)

Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία