Ρόκας Ιωάννης

Ο Ιωάννης Ρόκας είναι Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1997 έως σήμερα (Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1985). Έλαβε το Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968) και το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου βάσει της διατριβής “Summenversicherung und Schadensersatz” (1975). Κατέχει άπταιστα την αγγλική και γερμανική γλώσσα, καθώς και αρκετά καλά τη γαλλική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε νομικά θέματα για την Ιδιωτική Ασφάλιση στην ΕΕ, στην Ελλάδα και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε θέματα δικαίου infrastructure και project finance.

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1971, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ένωσης Ασφαλιστικού Δικαίου (AIDA), Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας «Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων», μέλος της Eυρωπαϊκής Επιστημονικής Ομάδας που συντάσσει τις «Αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την Ασφαλιστική Σύμβαση», καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ασφαλιστικής Επιστήμης.

Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών Eνώσεων, όπως η Ελληνική Ένωση Ναυτικού Δικαίου (πρώην Γενικός Γραμματέας) και η Μεσογειακή Ένωση Ναυτικής Διαιτησίας (πρώην Πρόεδρος).

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

  1. Practical Commercial Law of Greece, εκδ. οίκ. Longman, Λονδίνο 1992
  2. Hellenic Insurance Law, εκδ. οίκ. Kluwer, Χάγη-Λονδίνο-Βοστόνη 1999
  3. Introduction to Greek Private Maritime Law, εκδ. οίκ. Α. Σάκκουλα 2001
  4. Summenversicherung und Schadensersatz, εκδ. οίκ. Duncker & Humblot, Βερολίνο 1975.

Είναι συγγραφέας πολλών άλλων μονογραφιών, άρθρων (άνω των 160) και γνωμοδοτήσεων δημοσιευμένων σε νομικά περιοδικά στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα.

 

    • Εισαγωγή στο Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο (Β΄ Έκδοση)

    • Ελληνικό & Κοινοτικό Δίκαιο των Εμπορικών Εταιριών (Δ΄ Έκδοση)

    • Εισαγωγή στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων (Δ΄ Έκδοση)

Εισαγωγή στο Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο

Ελληνικό & Κοινοτικό Δίκαιο των Εμπορικών Εταιριών

Εισαγωγή στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων